Υάκινθος

Τι πρέπει να γνωρίζω

Τι πρέπει να γνωρίζω για να φροντίζω καλύτερα τους ηλικιωμένους γονείς μου; 

Ο πληθυσμός της Ευρώπης γηράσκει. Η χώρα μας, μαζί με την Ιταλία και τη Γερμανία, κατέχουν τις πρώτες θέσεις με ποσοστό ηλικιωμένων 21% του γενικού πληθυσμού.

Η χώρα μας επομένως, έχει 2.100.000 ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και υπολογίζεται ότι το 2050 θα αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού.

Το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνει.

Ζούμε περισσότερα χρόνια.

Ο σκοπός είναι να ζήσουμε υγιείς και δραστήριοι.

Είναι λάθος να μην εστιάζουμε την προσοχή μας στην φροντίδα του ηλικιωμένου επειδή είναι “παππούς” ή “γιαγιά”

γιατρός που εξηγεί την διάγνωση στον ασθενή

Θυμηθείτε: το 1/3 της ζωής μας ξεκινά μετά το 65ο έτος της ηλικίας μας.

Το κύριο πρόβλημα για τους ηλικιωμένους είναι η απομόνωση. Η κοινωνική απομόνωση.

Σήμερα, η επικοινωνία είναι πιο εύκολη, πιο προσιτή, χάριν στις τεχνολογικές εξελίξεις, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, εφαρμογές με εικόνα κατά τη συνομιλία, όπως το skype, το Viber, το face time, τα οποία βοήθησαν αλλά δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το πρόβλημα και η απομόνωση συνεχίζει να υφίσταται. Η έλλειψη χρόνου από τα παιδιά των ηλικιωμένων, η διαμόρφωση των πόλεων, η τηλεόραση και γενικά ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι κάποιες από τις αιτίες.

Το κύριο πρόβλημα για τους νεότερους που επιβλέπουν – φροντίζουν τους ηλικιωμένους γονείς είναι η ελλιπής ενημέρωση τους, η ελλιπής ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση τους σε θέματα που αφορούν την πρόληψη της υγείας των αγαπημένων τους.

Η ισορροπία της υγείας των ηλικιωμένων , είναι εύθραυστη και εύκολα διαταράσσεται. Η αντίδραση τους σε κάθε είδους stress είναι και ελαττωμένη και διαφορετική σε σχέση με τους ενήλικες.

Μετά από ένα έντονο stress, όπως μια λοίμωξη ή μια χειρουργική επέμβαση είναι δύσκολη και χρονοβόρα η επαναφορά στην προηγούμενη οργανική κατάσταση.

φροντίδα ηλικιωμένης

Αλλά και η έκφραση των νοσημάτων, τα συμπτώματα δηλαδή, στους ηλικιωμένους είναι διαφορετικά. Μια λοίμωξη μπορεί να μην κάνει πυρετό αλλά μόνο ανησυχία και διέγερση. Η καρδιακή νόσος μπορεί να μην έχει συμπτώματα, αλλά μόνο ανορεξία ή διάχυτη αδιαθεσία.

Πολλά νοσήματα, όταν συνυπάρχουν (συνοσηρότητα) ή η πολυφαρμακία, αποδιοργανώνουν εύκολα τον ηλικιωμένο σε μικρό χρονικό διάστημα και πολλές φορές χωρίς εμφανή συμπτώματα.

Η διαχείριση επομένως, του ηλικιωμένου έχει πολλές ιδιαιτερότητες τις οποίες αξίζει να τις γνωρίζουμε. Ο ηλικιωμένος είναι ευάλωτος και πρέπει να τον προφυλάξουμε.

Τα γηριατρικά σύνδρομα είναι καταστάσεις, όχι νοσήματα, τα οποία προκαλούν τη μείωση της λειτουργικής ικανότητας όπως ελάττωση της ταχύτητας βάδισης, υψηλό κίνδυνο πτώσης, λόγω διαταραχών της ισορροπίας, ελαττωμένη φυσική δραστηριότητα, απώλεια βάρους, εύκολη κόπωση, μείωση των νοητικών λειτουργιών, δυσκινησία, μείωση της όρασης, ακράτεια, κατάθλιψη.

Μπορεί η σωστή φροντίδα να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής τους?

Ασφαλώς, με τη σωστή φροντίδα, αφενός θα ζήσουνε περισσότερα χρόνια και αφετέρου θα είναι περισσότερο υγιείς και δραστήριοι.

Η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία και χρειάζεται πρόληψη και υποστήριξη της σωματικής και ψυχοκοινωνικής υγείας των ηλικιωμένων με ολιστική προσέγγιση από ομάδα επιστημόνων υγείας για να βελτιώσουν τη λειτουργική κατάσταση και να διατηρήσουν την ποιότητα ζωής και την αυτονομία για μια ενεργό γήρανση.

Η επιστημονική ομάδα, αποτελείται από ιατρό που ασχολείται με ηλικιωμένους, Φυσίατρο, νοσηλευτή, διατροφολόγο, ψυχολόγο, φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, λογοπεδικό, με σκοπό να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις ανάγκες των ηλικιωμένων.

υγιής γυναίκα

Θα ακολουθήσει μια σειρά από θέματα που αφορούν την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων και συνδρόμων που αφορούν τους ηλικιωμένους γονείς σας.

Πρόκειται για χρήσιμες γνώσεις και συμβουλές που αξίζει να γνωρίζετε.

 

Μην ξεχνάτε, «ο ηλικιωμένος χρειάζεται στοργή και φροντίδα»

χέρια που φροντίζουν
EN