Iakinthos

Ένας ύπουλος εχθρός

Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Προοδευτικά με την αύξηση της ηλικίας σε άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών, επέρχονται αλλαγές στο σώμα με αποτέλεσμα η μυϊκή μάζα και τα ποσοστά νερού στο σώμα να μειώνονται και να αυξάνεται το λίπος.

Τι είναι η Σαρκοπενία;

Είναι ένα πολυπαραγοντικό σύνδρομο πού οδηγεί στην μείωση της μυϊκής μάζας του σώματος των ηλικιωμένων.
Αυτό πού λέει ο λαός μας «ο παππούς δεν μπορεί να περπατήσει γιατί έλιωσαν οι μυς και γίναν σαν κορδόνι».

 

Πώς δημιουργείται ;
Οι διεργασίες στο σώμα μας με την πάροδο της ηλικίας δυσλειτουργούν, εμφανίζεται χρόνια γενικευμένη φλεγμονή, αλλάζει ο μεταβολισμός των πρωτεϊνών και μειώνεται η απορρόφησή τους από το έντερο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η μάζα των μυών. Ταυτόχρονα, μειώνεται και η ικανότητα αναγέννησής των μυϊκών κυττάρων.
Στη σαρκοπενία επίσης συμβάλλει η αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη, τα πολλαπλά νοσήματα, η δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων (τα μικρά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας τού σώματος) η λιποτοξικότητα και εμφανίζεται η σαρκοπενία.

Όλα αυτά ενεργοποιούν και το αυτόνομο νευρικό σύστημα και οδηγούν σε ανορεξία, χρόνια κόπωση, απώλεια του συντονισμού των μυών, οπότε εμφανίζονται διαταραχές στην ισορροπία και την βάδιση, πτώσεις και κατάγματα. Ένας φαύλος κύκλος με περεταίρω επιδείνωση.

Σε κάθε ηλικιωμένο που χάνει βάρος περισσότερο από 5% του αρχικού βάρους του και δεν ακολουθεί κάποια δίαιτα απώλειας βάρους Αναζητήστε ιατρική συμβουλή.

Σε κάθε ηλικιωμένο με την πρώτη εμφάνιση πτώσης ( χωρίς δυσάρεστες συνέπειες) αναζητήστε ιατρική συμβουλή

 
Με ποιο τρόπο προλαμβάνεται;

Χρήσιμες συμβουλές:

Για να προλάβουμε και να μειώσουμε τις συνέπειες της σαρκοπενίας που εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες 65 ετών και άνω:

α) Συμβουλευτείτε ειδικό ιατρό αποκατάστασης (φυσίατρο) για να ρυθμίσει:
τις θρεπτικές ανάγκες τού ηλικιωμένου
την χρόνια γενικευμένη φλεγμονή
Σύσταση ειδικών προγραμμάτων αποκατάστασης, δραστηριότητας, άσκησης και να δώσει πρακτικές συμβουλές

β) Ακολουθήστε διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη

γ) Προσθέστε συμπληρώματα διατροφής με ιατρική συμβουλή

δ) Ακολουθήστε προγράμματα αποκατάστασης σε κέντρα αποκατάστασης και αντιμετωπίστε τις δυσάρεστες συνέπειες της σαρκοπενίας.

Θυμηθείτε, η σαρκοπενία είναι ένα πολυπαραγοντικό σύνδρομο και χρειάζεται παρακολούθηση. Ακόμη και ο υπέρβαρος ηλικιωμένος δεν σημαίνει ότι δεν έχει σαρκοπενία, η οποία κρύβεται από το λίπος.

«Ο ηλικιωμένος χρειάζεται στοργή και φροντίδα»

Όχι, ασθενείς με πρόσφατο κάταγμα σπονδυλικής στήλης, εγκυμονούσες, με σπονδυλολίσθηση, με σοβαρή οστεοπόρωση και με λοίμωξη μεσοσπονδύλιου δίσκου αποκλείονται από τη θεραπεία με το σύστημα Decompression Therapy. 

 

Ο όρος “back school”, αναφέρεται σε ένα επίσημο πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης και φροντίδας της σπονδυλικής στήλης, που προσφέρεται σε μικρές ομάδες ανθρώπων ή ακόμα και σε ατομικό επίπεδο. Αποτελείται από εκπαίδευση όσον αφορά στην εργονομία, ασκήσεις ενδυνάμωσης, σταθεροποίησης, χαλάρωσης, διατάσεις καθώς και θεραπευτικούς χειρισμούς εάν κριθεί απαραίτητο. Παρέχει εκπαίδευση και πληροφορίες για τη σπονδυλική στήλη, για το πρόβλημα υγείας που απασχολεί τον σύγχρονο άνθρωπο σε ατομικό επίπεδο καθώς και ένα ολοκληρωμένο  και εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας και αποκατάστασης. Συμβάλλει στη μείωση του πόνου και συνεπώς στη βελτίωση των λειτουργικών ικανοτήτων του πάσχοντα.

Ανάλογα με το πάσχoν μεσοσπονδύλιο διάστημα εισέρχονται στο λογισμικό του ηλεκτρονικού υπολογιστή οι παράμετροι που καθορίζουν τη δύναμη αποσυμπίεσης και τη διάρκεια της θεραπείας. Ο χρόνος της θεραπείας είναι περίπου μισή ώρα ανά συνεδρία και κυμαίνεται ανάλογα με τη βαρύτητα της βλάβης και τα κλινικά σημεία του ασθενούς. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα του συστήματος Decompression Therapy αξιολογείται και κατά τη διάρκεια αλλά κυρίως 10-15 μέρες μετά το πέρας των συνεδριών.

Η θεραπεία συνδυάζεται με εφαρμογή φυσικών μέσων όπως υπέρηχοι, TENS, Laser, μαγνητικά πεδία και ολοκληρώνεται με το πρόγραμμα “Back School”.

 

Το Κέντρο Αποκατάστασης Ημερήσιας Νοσηλείας "Υάκινθος" διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο Φυσικοθεραπευτήριο και μια πολύ έμπειρη ομάδα φυσικοθεραπευτών υπό την καθοδήγηση Ιατρού Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Το τμήμα Φυσικοθεραπείας αντιμετωπίζει παθήσεις όπως:

 • Οσφυαλγία
 • Ισχιαλγία
 • Αυχεναλγία
 • Ωμαλγία
 • Γοναλγία
 • Τενοντίτιδα
 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Μυϊκούς τραυματισμούς-Θλάσεις
 • Κεφαλαλγία- Ζάλη
 • Βλάβες και κακώσεις νεύρων
 • Αθλητικές Κακώσεις 
 • Ρευματολογικές Παθήσεις